Wat als je ashwagandha gaat kopen?

Wat als je ashwagandha gaat kopen?

Ashwagandha, ook bekend als Indiase ginseng, giftige kruisbes of Indiase winterkers, staat bekend als een "breedspectrummiddel" dat positieve effecten heeft op vele lichaamssystemen, waaronder het immuunsysteem, het neurologische systeem, het endocriene systeem en het voortplantingssysteem.

Waarom mensen ashwagandha kopen, nou: dit krachtige kruid kan helpen bij een groot aantal aandoeningen en symptomen, zoals angst, rusteloosheid, hoge bloeddruk en vermoeidheid. Dus als je je energie wilt verhogen, je stemming wilt verbeteren en de effecten van veroudering wilt bestrijden, wat is dan de juiste ashwagandha dosering?

Ashwagandha dosering

Gebaseerd op factoren als je huidige gezondheid, leeftijd, de ernst van je symptomen en hoe vertrouwd je bent met het nemen van adaptogene kruiden, kunnen de aanbevelingen voor de ashwagandha dosering aanzienlijk variëren. Als het gaat om alle kruidenmiddelen is het het beste om "laag en langzaam" te beginnen. Zo kun je veilig je reactie testen en de dosis bepalen die het beste werkt.

Waarvoor wordt ashwagandha gekocht? 

Ashwagandha (Withania somnifera dunal) wordt gekocht als een "adaptogeen kruid" uit de Solanaceae/nachtschade plantenfamilie. Adaptogenen worden gedefinieerd als natuurlijke stoffen in de kruidengeneeskunde die geacht worden het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress en een normaliserend effect uit te oefenen op lichamelijke processen. Bovendien wordt ashwagandha gewoonlijk gebruikt als anxiolyticum, of een stof die helpt bij het beheersen van symptomen van angst.

Ayurvedische geneeskunde

In de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha al meer dan 2.500 jaar gebruikt vanwege zijn schildkliermodulerende, neuroprotectieve, anti-angst, antidepressieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Enkele van de vele toepassingen van ashwagandha zijn:

Gemiddelde aanbevelingen voor Ashwagandha doseringen

Ashwagandha supplementen zijn er in extract-, capsule- en poedervorm. Veel verschillende delen van de plant worden gebruikt om kruidenmiddelen te maken, waaronder de wortels, bladeren, zaden, bloemen, stengel, vruchten en schors.

Nu je de belangrijkste redenen kent waarom ashwagandha wordt ingenomen, vraag je je waarschijnlijk af: Welke dosering ashwagandha moet ik kopen? Ashwagandha doseringsaanbevelingen variëren afhankelijk van de aandoening die behandeld wordt.

Om te bepalen hoe geconcentreerd een product is, wil je kijken naar het withanolide gehalte. Dat moet variëren van 1 tot 10 procent (sommigen vinden dat producten met minstens 2,5 procent withanoliden het meest effectief zijn). Een supplement van goede kwaliteit moet deze informatie bevatten, en vele zullen ook geproduceerd zijn met "gouden-sterren-normen," die garanderen dat je een product krijgt met een hoog gehalte aan withanoliden. Hoe hoger het gehalte aan withanoliden, hoe sterker de werking van het supplement.

Net als bij andere kruiden en supplementen kun je het beste beginnen met een lage dosis ashwagandha en dan geleidelijk je dosering verhogen als dat nodig is. Wat wordt beschouwd als een lage dosering ashwagandha? De meeste deskundigen raden aan te beginnen met een dosis van ongeveer 200 tot 300 milligram ashwagandha-extract per dag, met withanoliden in het bereik van 5 procent tot 10 procent. Een volledige dosis ashwagandha zou tussen de 500-1.000 milligram per dag extract zijn.

Als je ervoor kiest om ashwagandha gedroogde wortel te nemen in plaats van extract, is een typische dosering ongeveer drie tot zes gram per dag.

Wanneer ashwagandha innemen?

Wat betreft de timing van de ashwagandha dosering kiezen de meeste mensen ervoor om verdeelde doses te nemen, zoals door twee tot drie keer per dag kleinere doses in te nemen. Als je ervoor kiest om een volledige dosis in één keer te nemen (meestal in de orde van 300-500 mg van een wortelextract) is het raadzaam om het kruid bij de maaltijd in te nemen, idealiter 's morgens bij het ontbijt.

Ashwagandha dosering voor bepaalde problemen/aandoeningen

Welke dosering ashwagandha moet je nemen bij angst? Volgens Psychology Today is de typische ashwagandha dosering voor angst ongeveer 300 milligram geconcentreerd extract, een of twee keer per dag ingenomen. Ashwagandha moet meestal ongeveer 60 dagen worden ingenomen voordat de effecten volledig merkbaar zijn.

Bijwerkingen

Om mogelijke bijwerkingen van ashwagandha te voorkomen, verhoog je langzaam je dosering terwijl je let op eventuele negatieve reacties. Als je medicijnen gebruikt, bespreek dan, voordat je begint met kruidensupplementen, altijd eerst met je zorgverlener mogelijke interacties of zorgen.