Zijn de Griekse verkeersregels hetzelfde als in Nederland?

Zijn de Griekse verkeersregels hetzelfde als in Nederland?

De Griekse eilanden, zoals Kreta, zijn populaire vakantiebestemmingen voor Nederlandse toeristen. En wanneer je op vakantie bent, wil je natuurlijk ook de omgeving verkennen. Maar ben je wel bekend met de verkeersregels in Griekenland? In dit artikel vergelijken we de Griekse verkeersregels met die in Nederland, zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan.

Rijden aan de rechterkant van de weg

Net zoals in Nederland, rijdt men in Griekenland aan de rechterkant van de weg. Dit betekent dat je links in moet voegen en rechts uit moet voegen. Dit is een belangrijke basisregel die niet verschilt tussen beide landen. Echter, er zijn ook een aantal verschillen waar je rekening mee moet houden.

Verkeersborden en snelheidslimieten

In Griekenland worden dezelfde verkeersborden gebruikt als in Nederland, zij het soms met andere teksten erop. De betekenis van de borden is echter hetzelfde. Het is belangrijk om deze borden goed in de gaten te houden, vooral de snelheidslimieten. In Griekenland gelden namelijk andere snelheidslimieten dan in Nederland. Op snelwegen is de maximumsnelheid 130 km/u, terwijl dit in Nederland 100 km/u is. In bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/u, net als in Nederland.

Rijden onder invloed en telefoongebruik

Het is belangrijk om te weten dat de Griekse wetgeving streng is als het gaat om rijden onder invloed. De toegestane alcoholpromillage is 0,5, net zoals in Nederland. Echter, voor beginnende bestuurders (<2 jaar rijbewijs) en bestuurders onder de 21 jaar is het toegestane alcoholpromillage slechts 0,2. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden en geen risico te nemen.

Wat betreft telefoongebruik in de auto gelden in Griekenland dezelfde regels als in Nederland. Het is verboden om tijdens het rijden je telefoon vast te houden. Het is enkel toegestaan om handsfree te bellen.

Parkeerregels en tolwegen

Net zoals in Nederland zijn er in Griekenland verschillende regels wat betreft parkeren. In het centrum van Agia Pelagia, bijvoorbeeld, geldt betaald parkeren. Je kunt een parkeerticket kopen bij een automaat en deze achter de voorruit van je auto plaatsen. Het is belangrijk om te controleren of er speciale parkeerregels gelden in de plaats waar je verblijft, zodat je geen boete krijgt.

Wat betreft tolwegen, zijn deze in Griekenland vaak te vinden. Je kunt bij de tolpoortjes betalen met contant geld of met een creditcard. Zorg ervoor dat je altijd voldoende contant geld bij je hebt, zodat je geen problemen krijgt bij het betalen van tol.

Conclusie

Hoewel de Griekse verkeersregels grotendeels overeenkomen met die in Nederland, zijn er wel een aantal verschillen waar je rekening mee moet houden. Houd de snelheidslimieten goed in de gaten, vooral op snelwegen waar je 130 km/u mag rijden. Verder is het belangrijk om niet onder invloed te rijden en je telefoon niet vast te houden tijdens het rijden. Let daarnaast op de parkeerregels in de plaats waar je verblijft en zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt voor tolwegen. Met deze informatie kun je veilig en vertrouwd de Griekse wegen verkennen tijdens je vakantie.