Met de auto op wintersportvakantie? Hier moet je aan denken!

Met de auto op wintersportvakantie? Hier moet je aan denken!

De meeste  wintersporters kiezen nog steeds voor de auto als vervoer naar zijn of haar vakantiebestemming tijdens de schoolvakanties. Comfortabel van deur tot deur in één keer naar je bestemming!  Anderen reizen juist liever wat rustiger aan met een overnachting onderweg! Wintersporters met hun eigen wintersportuitrusting reizen vaak met een dakkoffer naar hun vakantieadres. Zo gaan ook alle skispullen voor het hele gezin makkelijk mee.  

Voorbereiding wintersportvakantie 

Er zijn een aantal zaken om goed op te letten als je met de auto op vakantie naar de wintersport gaat. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. 

Drukte onderweg tijdens de schoolvakanties

Ga je op wintersport in een vakantieperiode dan kun je te maken krijgen met drukte onderweg. De kerstvakantie is vaak ook een piekperiode met extra drukte op de doorgaande wegen naar populaire wintersportbestemmingen. Wat kun je het beste doen om deze drukte (enigszins) te vermijden? 

Kies voor een andere aankomst dag!

In de meeste accommodaties is zaterdag de vaste wisseldag. Dit zorgt natuurlijk voor veel drukte. Als je de keuze hebt voor een andere aankomstdag (bijvoorbeeld op zondag) dan is dit zeker aan te raden.  

Overnacht onderweg! 

Vertrek een dag eerder. Boek hierbij tijdig een overnachtingshotel voor de vrijdagavond op de heenreis. Probeer een hotel redelijk dicht  bij je eindbestemming te vinden. Vertrek ook de volgende dag weer vroeg. Op deze manier ben je ook de andere vakantiegangers uit andere landen voor die dichter bij de eindbestemmingen wonen. 

Bijkomend voordeel van een vroege aankomst op zaterdag is dat je een extra dag kunt skiën of boarden.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Beiden zijn onmisbaar als je met de auto op wintersport gaat. In de eerste plaats zijn winterbanden bij winterse omstandigheden veel veiliger dan gewone banden. Daarnaast zijn winterbanden eigenlijk in alle wintersport- en doorreislanden in meer of minder mate verplicht. Deze verplichting betreft dan meestal een bepaalde periode, in bepaalde gebieden of weersomstandigheden waar winterbanden verplicht zijn. 

Aanvullend zijn ook sneeuwkettingen verplicht in vrijwel alle wintersportlanden. Controleer daarom vooraf goed of jouw winterbanden en sneeuwkettingen voldoen aan de wettelijke eisen van de landen waar je door of naar toe reist. 

Tolwegen en vignetten

Voor Oostenrijk en Zwitserland zijn autobaanvignetten op de snelwegen verplicht. Deze zijn verkrijgbaar bij de grensovergangen en vaak ook bij benzinestations richting de grens. Het handigst is wel om deze van tevoren te bestellen bij de ANWB. 

Verder is het zaak om ook per land goed te checken welke spullen je verplicht in je auto moet hebben. Denk hierbij aan zaken zoals bijvoorbeeld een gevarendriehoek, verbanddoos en een veiligheidshesje.

Al met al zal een goede voorbereiding van je wintersportvakantie een hoop tijd en gedoe onderweg schelen. Dit geldt zeker in de drukke vakantieperiodes.