Welke verzekeringen moet je voor jouw auto afsluiten?

Welke verzekeringen moet je voor jouw auto afsluiten?

Sta je op het punt om een nieuwe auto te gaan kopen? Dan is het goed om rekening te gaan houden met vaste lasten. Je kunt hierbij denken aan de wegenbelasting én aan de verzekeringen. Een terechte vraag hierbij is echter wel: welke verzekering moet je nou voor jouw auto afsluiten? Het antwoord op die vraag geven wij je hieronder graag.

Verplichte WA verzekering

De overheid heeft vastgesteld dat alle auto’s in Nederland een WA verzekering moeten hebben. Is jouw auto niet verzekerd? Dan mag je ook niet deelnemen aan het verkeer op de Nederlandse wegen. Deze regel geldt overigens ook in alle andere landen.

Aanvullende WA verzekering

Je kunt er daarbij ook voor kiezen om deze verplichte WA verzekering aan te vullen. Je kunt hierbij kiezen voor een WA beperkte verzekering of een WA casco verzekering. De WA casco verzekering staat ook wel bekend als ‘allrisk’ en is de meest uitgebreide auto verzekering.

Ben je verplicht om jouw auto op deze manier te verzekeren? Dat ligt er aan. Sommige verzekeringsmaatschappijen stellen die verplichting als de auto een waarde van minimaal x-aantal euro heeft.

Sowieso is het aan te raden om voor duurdere/nieuwere auto’s een aanvullende verzekering te nemen. Over het algemeen wordt het volgende gesteld: voor auto’s jonger dan 6 jaar kun je het beste een WA casco verzekering afsluiten.

Aanvullende verzekeringen

De WA autoverzekering kun je vervolgens ook nog met extra verzekeringen aanvullen. Je kunt hierbij denken aan een inzittendenverzekering en een ongevallenverzekering. Ook kun je bij veel verzekeringsmaatschappijen nog kiezen voor bijvoorbeeld pechhulp.

Bij veel verzekeringsmaatschappijen kun je jouw autoverzekering gaandeweg ook aanpassen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Univé; als je bij Univé inlogt, kun je direct jouw autoverzekering aanpassen. Je kunt de verzekering volledig stopzetten of opschorten, maar je kunt de samenstelling van de verzekering ook naar wens aanpassen.

Denk in ieder geval goed na over de verzekeringen van jouw auto. Des te beter je jouw auto verzekerd hebt, des te minder risico je loopt. Daar staat echter wel een hogere premie tegenover, maar dat is een afweging die je voor jezelf moet zien te maken.