Wat is het oudste gebouw in Rome?

Wat is het oudste gebouw in Rome?

Rome is één van de oudste steden ter wereld. Door de bijzondere geschiedenis van deze stad en het Romeinse rijk wat hieruit is ontstaan, vind je hier een aantal van de meest bijzondere gebouwen van de wereld. Iedereen kent wel de bekende Sint-Pietersbasiliek en het Colosseum, maar je hebt in Rome nog veel meer bijzondere gebouwen en opgravingen. Het oude Forum Romanum, de Engelenburcht en het goed bewaard gebleven Pantheon zijn hiervan enkele hoogtepunten.

Maar welke van deze gebouwen is nou eigenlijk het oudst? En wat zijn de oudste opgravingen die je kunt vinden in het prachtige Rome? Dit hebben wij voor je uitgezocht.

Het oudste gebouw in Rome

Welk gebouw in Rome het oudst is, ligt erg aan wat je definitie van 'gebouw' is. Als we het hebben over het oudste gebouw dat nog steeds overeind staat en zelfs wordt gebruikt, dan is dit het bekende Pantheon. Dit monumentale ronde gebouw is in 118 na Christus gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus en dient sindsdien als tempel voor alle goden. Het Pantheon wordt nog steeds gebruikt, want het is tevens een kerk. De Sint-Maria en het Martelaarschap van alle Heiligen worden hier namelijk gevierd.

De oudste plek in Rome

Als we kijken naar de oudste plek in Rome, dan is dat rondom het Palatijnheuvel. Dit is een van de zeven heuvels waar Rome is gesticht. Volgens de overlevering is dit rondom 800 voor Christus gebeurd door Romulus, de stichter van Rome. Er wordt wel beweerd dat er rond die tijd al mensen op de Palatijn leefden, maar dit is niet zeker. Wat we wel weten is dat rondom deze tijd er al opgravingen worden gevonden en dat het rond die tijd begonnen is met de bouw van een aantal huizen rondom de tempel van Vesta. Dit zou dus betekenen dat het huidige Palatijnmuseum rond die tijd ook al gebouwd is, maar dan in een andere vorm.

Andere bekende gebouwen

Hoe zit het precies met de andere bekende gebouwen? Het Colosseum is rond 70 na Christus gebouwd, terwijl veel gebouwen van het Forum Romanum al veel eerder werden gebouwd. Andere gebouwen zoals de Sint-Pieterbasiliek zijn na 1500 pas gebouwd. Deze gebouwen zijn dus nog steeds erg oud.