Voor- en nadelen van chiptuning

Voor- en nadelen van chiptuning

Chiptuning zorgt voor een betere prestatie van de motor van de auto. De motor van de auto kun je op deze manier krachtiger, sneller en zuiniger laten maken. Dit optimaliseren van de motor noemen we ook wel remapping of kenveldoptimalisatie.

Betere prestaties en verbruik

Deze vorm van auto’s tunen zien we steeds vaker. Vooral BMW tuning is erg populair in Nederland. Moderne auto’s worden aangestuurd door een elektronisch motorregelapparaat. Door de software hierop te veranderen kun je de werking van de motor aanpassen. Je kunt hierdoor brandstof besparen en vaak sneller en soepeler rijden. De fabrikanten zetten zelf altijd een maximum aan de prestaties van de motor. Deze veiligheidsmarge zorgt ervoor dat de motor probleemloos blijft werken, ook onder extreme omstandigheden (zoals slechte olie en brandstad). Deze marge ligt vaak ver onder het maximaal dat de motor daadwerkelijk aan zou kunnen.

Als je de auto laat chiptunen, wordt er altijd eerst goed onderzocht wat de motor aankan. De nieuwe veiligheidsmarge moet natuurlijk wel goed zijn na de remapping. Zorg daarom altijd dat je de veranderingen laat uitvoeren door iemand die betrouwbaar is, met genoeg verstand en ervaring.

Waar moet je goed op letten?

Over het algemeen levert BMW chiptuning veel positieve effecten op. Er kunnen ook nadelen aan zitten, maar dit komt meestal niet voor als je het door een betrouwbaar persoon laat doen. De motor wordt na de tuning zuiniger, maar dit is alleen zo als je dezelfde rijstijl blijft aanhouden. Chiptuning zorg ervoor dat de veiligheidsmarge kleiner is. Bij slecht of geen onderhoud, extreem rijgedrag en slechte vloeistoffen moet je dus goed opletten dat de moter geen schade oploopt. Ook kan de motor iets sneller slijten, doordat deze meer vermogen kan gebruiken.

Over het algemeen zitten er dus niet veel nadelen aan chiptuning. De meeste nadelen kun je zelfs volledig uitsluiten door zelf verstandig te zijn. Wel moet je even opletten met software-updates en de fabrieksgarantie. De garantie kan vervallen als je deze aanpassingen laat doen. Chiptuning is soms niet compatibel met de nieuwe software-updates van de auto. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent.