Met de elektrische auto naar Italië? Wij hebben 5 tips voor je!

Met de elektrische auto naar Italië? Wij hebben 5 tips voor je!

Het idee om met een elektrische auto naar Italië te rijden kan aanlokkelijk zijn, vooral gezien de groeiende populariteit van elektrische voertuigen en de verbetering van het laadnetwerk in Europa. Het is echter belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je aan zo'n lange autovakantie begint. Autovakantie Lecce? Dit artikel komt op het juiste moment! Wij hebben namelijk 5 handige tips voor je die je helpen om probleemloos naar je bestemming te rijden en optimaal te genieten van je vakantie!

1. Plan je route goed

Als je met een elektrische auto reist, is het extra belangrijk om je route zorgvuldig te plannen. Zorg ervoor dat er voldoende laadpalen langs je route zijn en dat je de afstanden tussen de laadpunten kunt overbruggen met de actieradius van je auto. Er zijn verschillende apps en websites beschikbaar die je hierbij kunnen helpen, zoals de ANWB Elektrisch Rijden app, PlugShare en A Better Routeplanner. Door je route goed te plannen, voorkom je onnodige stress en hoef je niet onverwacht op zoek te gaan naar een laadpaal.

2. Maak gebruik van snellaadstations

Tijdens een lange autorit wil je waarschijnlijk zo min mogelijk tijd verspillen aan het opladen van je auto. Maak daarom gebruik van snellaadstations langs de snelweg. Deze laadpunten zijn over het algemeen sneller dan normale laadpalen en zorgen ervoor dat je snel weer verder kunt rijden. Houd er wel rekening mee dat snelladen de batterij van je elektrische auto sneller kan laten slijten. Gebruik dus alleen snellaadstations als je echt snel weer op weg moet en laad je auto tijdens langere stops op normale laadpalen op.

3. Neem een laadpas mee

Om gebruik te kunnen maken van verschillende laadpunten in het buitenland, heb je vaak een laadpas nodig. Zorg ervoor dat je voor vertrek een laadpas regelt die geldig is in de landen waar je doorheen reist. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen zoals NewMotion, Shell Recharge en Plugsurfing. Vergelijk de verschillende mogelijkheden en kies een laadpas die het beste bij jouw behoeften past.

4. Check de laadinfrastructuur op je bestemming

Voordat je vertrekt is het verstandig om de laadinfrastructuur op je bestemming te controleren. Zijn er voldoende laadpunten beschikbaar? Moet je vooraf reserveren of kun je gewoon aankomen en opladen? Dit zijn belangrijke vragen die je kunt beantwoorden door online onderzoek te doen of contact op te nemen met plaatselijke instanties. Op sommige plekken in Italië, zoals Lecce, zijn er bijvoorbeeld speciale toeristische laadpunten beschikbaar voor reizigers.

5. Stel je navigatiesysteem in op energiebehoud

Om de maximale actieradius uit je elektrische auto te halen, is het belangrijk om je navigatiesysteem in te stellen op energiebehoud. Dit betekent dat je navigatiesysteem rekening houdt met de actieradius van je auto en je route plant op basis van de beschikbare laadpalen. Hierdoor voorkom je dat de batterij van je auto onnodig snel leeg raakt en kom je probleemloos op je bestemming aan. Veel elektrische auto's hebben tegenwoordig speciale functies voor energiezuinig rijden, dus maak hier zeker gebruik van.

Met deze 5 tips ben je helemaal klaar om met je elektrische auto naar Italië te rijden en te genieten van een heerlijke autovakantie. Met de groeiende laadinfrastructuur en de verbetering van elektrische voertuigen wordt het steeds eenvoudiger om lange afstanden af te leggen. Dus pak je koffer in, laad je auto op en vertrek naar het prachtige Italië!