Laadpaal kopen? Lees eerste onze tips en adviezen!

Laadpaal kopen? Lees eerste onze tips en adviezen!

Heb je een elektrische auto? Of ben je binnenkort eigenaar van een elektrische auto? Dan kun je binnenkort ook een laadpaal kopen, het zou een slimme keuze zijn. Het hebben van een eigen laadpaal thuis is handig, betrouwbaar en maakt het opladen van je elektrische auto veel gemakkelijker. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een laadpaal? Lees hier alle informatie en adviezen die je nodig hebt bij het kopen van een laadpaal.

Waarom zou je een laadpaal kopen?

Er zijn veel redenen om een laadpaal te kopen voor thuis. Ten eerste is het veel gemakkelijker en sneller dan opladen via een openbaar laadpunt. Ten tweede is het vaak goedkoper dan het opladen bij een openbaar laadpunt, vooral als je gebruikmaakt van een voordelig energietarief. En ten derde, het hebben van een eigen laadpaal is veel betrouwbaarder omdat je altijd verzekerd bent van een plek om te laden. 

Welke soorten laadpalen zijn er?

Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar op de markt. De meest voorkomende zijn:

Wandladers 

De wandladers zijn laadpalen ontworpen om aan de muur van je huis of garage te worden gemonteerd en zijn geschikt voor het opladen van alle soorten elektrische auto's. Ze zijn compact, gemakkelijk te installeren en vereisen geen speciale voorbereidingen.

Staande laadpalen

Deze laadpalen worden geleverd met een eigen paal of standaard en zijn ontworpen om buiten te worden geplaatst. Ze zijn stevig en bestand tegen weersinvloeden en zijn ideaal voor mensen die geen ruimte hebben in hun garage of oprit.

Portable laders

Deze laadpalen zijn ontworpen om gemakkelijk mee te nemen en zijn ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn met hun elektrische auto. Ze zijn compact, lichtgewicht en kunnen worden aangesloten op elk stopcontact.

Waar moet je op letten bij het kopen van een laadpaal?

Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij het kopen van een laadpaal. Hier zijn 4 van de belangrijkste:

·   De laadsnelheid is belangrijk als je regelmatig lange ritten maakt met je elektrische auto. Hoe sneller de laadsnelheid, hoe sneller je auto is opgeladen en hoe minder tijd je hoeft te besteden aan het opladen van je auto.

·   Sommige laadpalen zijn uitgerust met connectiviteitsfuncties, waarmee je de laadstatus van je laadpaal op afstand kunt controleren en zelfs kunt programmeren om op bepaalde tijden op te laden.

·   De lengte van de kabel is belangrijk, vooral als je de laadpaal buiten plaatst en de afstand tussen de laadpaal en de auto groter is. Zorg ervoor dat je een laadpaal kiest met een kabel die lang genoeg is voor jouw specifieke situatie.

·   De prijs is natuurlijk ook een belangrijke factor om te overwegen. Laadpalen kunnen variëren in prijs, afhankelijk van het type, de functies en de laadsnelheid. Vergelijk verschillende modellen en merken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden die past bij jouw budget.

Hoewel het mogelijk is om een laadpaal zelf te installeren, is het sterk aanbevolen om een professional in te schakelen. De installatie van een laadpaal vereist elektrische kennis en ervaring. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd. Bovendien zijn sommige laadpalen niet geschikt voor alle soorten elektrische systemen, dus het is belangrijk om een professional te raadplegen om te bepalen welk type laadpaal het beste bij jouw situatie past.

Welke laadpaal merken en modellen zijn er?

Er zijn diverse merken en modellen van laadpalen beschikbaar op de markt. Enkele van de bekendste merken zijn EVBox, NewMotion, Alfen en Wallbox. Elk merk heeft verschillende modellen beschikbaar met verschillende functies en laadsnelheden. Het is belangrijk om de specificaties van elk model te vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal kopen?

Het hebben van een eigen laadpaal heeft verschillende voordelen, waaronder:

·   Gemak: je hoeft niet meer te zoeken naar een beschikbaar openbaar laadpunt, maar kunt gewoon thuis opladen.

·   Kostenbesparend: het opladen van je auto via een eigen laadpaal is vaak goedkoper dan het opladen bij een openbaar laadpunt.

·   Betrouwbaarheid: je hebt altijd toegang tot een laadpunt, ongeacht de drukte bij openbare laadpunten.

·   Milieuvriendelijkheid: het opladen van je auto thuis is milieuvriendelijker dan het opladen bij een openbaar laadpunt omdat het de elektriciteit uit jouw eigen stroomnetwerk gebruikt.

Eigen laadpaal is een slimme keus

Als je overweegt om een elektrische auto te kopen, of er al een hebt, dan is het kopen van een laadpaal een slimme keuze. Het hebben van een eigen laadpaal is handig, betrouwbaar, kostenbesparend en milieuvriendelijk. Bij het kiezen uit een van de vele laadpalen is het belangrijk om te letten op factoren zoals laadsnelheid, connectiviteit, kabel lengte en prijs.