Wat gebeurt er als een Formule 1 coureur teveel strafpunten krijgt?

Wat gebeurt er als een Formule 1 coureur teveel strafpunten krijgt?

Formule 1 is weer ongekend populair in Nederland, vooral door het succes van Max Verstappen. De kijkcijfers zijn enorm gestegen en veel Nederlanders hebben een vernieuwde of nieuwe interesse in de autosport. Het is soms echter geen makkelijke sport om meteen te begrijpen. De regels zijn anders en wat minder duidelijk voor het gewone publiek dan bij andere sporten. Als je overtredingen maakt bij voetbal, krijg je een gele of rode kaart. Met een rode kaart moet je de wedstrijd verlaten. Twee gele kaarten is ook rood. Bij de Formule 1 hebben ze ook een schorsingssysteem, dit is aan de hand van strafpunten. Hieronder zullen we uitleggen hoe dit systeem werkt en wat de gevolgen zijn van zo'n schorsing.

Strafpunten

Sinds het Formule 1 seizoen van 2014, maken ze binnen de sport gebruik van strafpunten. In dit systeem worden overtredingen tijdens een race bestraft met punten. Deze worden genoteerd op de superlicentie. De strafpunten zijn een periode van twaalf maanden geldig. Haal je binnen deze periode meer dan twaalf strafpunten? Dan krijg je automatisch een schorsing van minimaal één race. Lewis Hamilton heeft op het moment vier strafpunten. Twee hiervan kreeg hij na het incident met Max Verstappen kort geleden. Max Verstappen heeft op het moment geen enkele strafpunt. Hier vind je een uitgebreid overzicht van strafpunten Formule 1 van dit seizoen. Strafpunten komen steeds vaker voor, mede door de Formule 1 kalender die steeds langer wordt.

Gridstraf

Ook heb je nog gridstraffen bij Formule 1. Dit betekent dat je verder naar achter moet starten tijdens de race. Deze straf wordt dan verwerkt met de uitslag van de kwalificatie. Eindig je op de tweede plek en krijg je een gridstraf van twee punten? Dan begin je op de vierde plek. Een gridstraf krijg je voor verschillende redenen. Je kunt deze straf ook krijgen door de motor van de auto te vaak te vervangen.

Overige straffen

Je hebt hiernaast nog andere straffen. Deze worden uitgedeeld tijdens de race zelf. Bepaalde overtredingen kunnen tijdens de race bestraft worden op verschillende manieren. Zo heb je de stop-and-go, waarbij de auto volledig tot stilstand moet worden gebracht. Je moet dan een aantal seconden wachten voordat je weer verder mag rijden. Ook kan je een straf krijgen waarbij er achteraf tijd van je race wordt gehaald.