Tips om je motorfiets goed te onderhouden

Tips om je motorfiets goed te onderhouden

Ben jij de trotse bezitter van een motor en hou je ervan om heerlijk een stuk te toeren en te genieten van de omgeving? Dan ben je zeker niet de enige. In Nederland zijn heel veel motorrijders. Uiteraard wil je graag dat je motor optimaal werkt en wil je je motor daarom goed onderhouden en verzorgen, maar hoe doe je dat precies? Hieronder tips op je motorfiets goed te onderhouden.

Jaarlijkse grote beurt

Aangezien er nog geen APK bestaat voor motoren, in tegenstelling tot een APK voor auto’s, is het goed om je auto jaarlijks minimaal één keer goed te laten checken op eventuele slijtage en technische mankementen. Je kunt deze beurt bij een erkende BOVAG autogarage laten uitvoeren. Zo weet je tenminste zeker dat je voorlopig weer veilig de weg op kunt met je motor.

Zelf onderhouden

Wil je graag kosten besparen en ben je zelf erg handig? Dan is het handig om je motor alvast goed na te lopen voor je deze naar de garage brengt voor een beurt of keuring. Je kunt zelf de vloeistoffen checken en indien nodig bijvullen. Ook kun je eventuele filters eenvoudig zelf vervangen en ook het oppompen van je banden op de juiste spanning is niet zo moeilijk. Heb je iets meer verstand van motoren en heeft je motor een carburateur? Check dan eens of deze gereinigd dient te worden met een carburateur reiniger voor je motor. Dit kan je al snel een leuk bedrag besparen. De garage hoeft hier nu namelijk nu niets meer of veel minder aan te doen. 

Motor wassen

Ook het wassen van de motor is een belangrijk aspect als je wilt zorgen dat je motor in optimale conditie en veiligheid blijft. Spoel de motor als eerste af met een slang of emmer om het losse vuil te verwijderen. Daarna kun je de rest van de onderdelen poetsen met een goede spons en doek. Gebruik maar lekker een sopje om de motor weer brandschoon te kijken. Kijk wel goed uit met bijtend schoonmaakmiddel. Maak liever gebruik van mild schoonmaakmiddel. Doe de velgen en de chromen onderdelen als laatste met een oude doek met eventueel een poets- of chroommiddel, bestemd voor motoren. Kijk ook een op Baboon.eu voor reinigingssets die speciaal ontwikkeld zijn voor motoren.