Hoe hard mag je precies op de Nederlandse wegen?

Hoe hard mag je precies op de Nederlandse wegen?

In 2020 werd plots de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur afgeschaft. Waarom? Omdat volgens enkele linkse partijen in het kabinet deze hoge maximale snelheid zorgde voor veel overlast én voor een flinke vervuiling van het milieu. Vanaf dat moment geldt op onze snelwegen de maximale snelheid van 100 kilometer per uur.

Maar, moet je nou echt altijd 100 kilometer per uur op de snelwegen rijden? En wat is nou precies de snelheid op de provinciale wegen en in de bebouwde kom? Op al die vragen geven wij hieronder een antwoord.

Snelheid op de snelwegen

Wil je graag snel van plek A naar plek B willen reizen? Dan is het aan te raden om jouw autoreis na 19.00 uur aan te vangen. Vanaf dat moment kun je op enkele trajecten in ons land gewoon 130 kilometer per uur rijden. Die mogelijkheid geldt tot 06.00 uur in de ochtend. Tussen 19.00 en 06.00 uur kun je dus op sommige trajecten 130 kilometer per uur rijden.

Buiten dat tijdvak mag je te allen tijde maximaal 100 kilometer per uur rijden. Dit geldt dus voor alle snelwegen, waarbij je uiteraard ook minder dan 100 kilometer per uur mag rijden. Mag je dan ook met 60 kilometer per uur over de snelweg heen rijden? Dat is de minimumconstructiesnelheid en is dus toegestaan. Je kunt je uiteraard wel voorstellen dat dit levensgevaarlijke situaties met zich mee kan brengen.

Snelheid op de provinciale wegen

Op de provinciale wegen in ons land mag je 80 kilometer per uur, 60 kilometer per uur of 50 kilometer per uur rijden. Alle provinciale wegen in de bebouwde kom zijn vastgesteld op 50 kilometer per uur (of zelfs 30 km/u), terwijl je buiten de bebouwde kom standaard maximaal 80 kilometer per uur wordt.

Meer en meer provinciale wegen krijgen echter een maximale snelheid van 60 kilometer per uur. Let dus altijd goed op de verkeersborden als je op een provinciale weg rijdt, wat de exacte snelheid is, is niet altijd duidelijk.

Snelheid in de bebouwde kom

In de bebouwde kom gelden eigenlijk twee snelheden: maximaal 50 kilometer per uur of maximaal 30 kilometer per uur. In de buurt van bijvoorbeeld een basisschool kun je overigens ook een zone tegenkomen waarin je maximaal 15 kilometer per uur mag.