Welke voordelen heeft het zakelijk leasen van een grijs kenteken?

Welke voordelen heeft het zakelijk leasen van een grijs kenteken?

Overweeg je om zakelijk te leasen? Als bijvoorbeeld schilder of postbezorger is het handig om te beschikken over een eigen bestelbus. Hierbij heb je de keuze tussen grijze kentekens en gele kentekens. Het is goed mogelijk dat je nog niet bekend bent met het verschil tussen deze twee. Je kunt meer lezen op LeaseParcours.nl. Hieronder vertellen we je meer over de voordelen die gepaard gaan met het zakelijk leasen van een grijs kenteken.

De fiscale voordelen van een grijs kenteken

Ben je nog niet bekend met een grijs kenteken? Ook dit kenteken is geel van kleur, maar toch anders dan een standaard geel kenteken. Bij grijze kentekens gaat het om voertuigen die gelden als bestelwagens voor een onderneming. Deze kentekens hebben een B of V als eerste letter. Dit is een bedrijfswagen. Je kunt als particulier dus geen gebruik maken van een voertuig met een grijs kenteken. Voor mindervaliden gelden uitzonderingen.

Voor ondernemers is het aantrekkelijk om te kiezen voor een zakelijke leaseauto met een grijs kenteken. Dit gaat met een aantal fiscale voordelen gepaard. Ten eerste is er de vrijstelling van de belasting van personenauto’s en andere motorrijwielen. Immers is dit een zakelijke auto. Dit levert je een voordeel op van ongeveer 30% op de aanschafprijs. Hierdoor valt het bedrag dat je kwijt bent aan het leasen van je zakelijke wagen lager uit. Daarnaast krijg je een korting op de MRB belasting (motorrijtuigenbelasting). Hiervoor kom je in aanmerking als je meer dan 10% van je zakelijke ritten met je zakelijke leaseauto maakt. Deze korting wordt automatisch toegepast, zodat jij hier helemaal niets voor hoeft te doen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een zakelijke leaseauto met grijs kenteken?

Er moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden voordat je gebruik kunt maken van een bestelbus met een grijs kenteken. Ten eerste dien je een ondernemer te zijn met een eigen btw-nummer. Een inschrijving bij de KvK is een vereiste. Je bent een rechtspersoon. De auto met grijs kenteken komt op jouw naam te staan. Je zult minimaal 10% van je zakelijke ritten in deze leaseauto met grijs kenteken moeten maken. Daarnaast zul je moeten voldoen aan de voorschriften die gelden voor bestelbussen en dergelijke.