Belegging en verzekering van oldtimers

Belegging en verzekering van oldtimers

Heb jij een oldtimer auto om in te rijden, of als belegging? Dan is het natuurlijk slim om deze te verzekeren. Veel oldtimers hebben een hoge waarde en deze waarde stijgt meestal snel. Wanneer een auto wordt gezien als oldtimer verschilt per merk en waar je je verzekering afsluit. Soms is een auto na 15 jaar al een oldtimer, soms na 25 jaar. Volgens de belastingdienst is dit meestal 25 jaar. Ook de regels voor het verzekeren van een oldtimer zijn vaak net even anders. Hieronder vind je hierover meer informatie.

Oldtimer of youngtimer

Ten eerste is het van belang of je auto wordt gezien als youngtimer of oldtimer. Zoals hier boven uitgelegd, verschilt deze definitie per verzekeraar en instantie. Onder een youngtimer verstaan we een voertuig dat dezelfde rol vervult als een oldtimer (een oudere auto als belegging of in bezit van een autoliefhebber) maar nog niet oud genoeg is om als oldtimer gezien te worden. Een youngtimer laten verzekeren werkt net even anders, ook bij het verzekeren.

Verzekeren van oldtimers

Het voordeel van luxe goederen als belegging, is dat de waarde erg stabiel blijft of zelfs stijgt. Als je geld op de bank hebt staan, of investeert in aandelen of Bitcoins, is er altijd een kans dat de waarde enorm daalt. Ook is het slim om de auto niet te vaak te gebruiken en het liefst niet op de snelweg. Hiermee verlaag je de kans op schade en verminder je het aantal kilometers. Dit is namelijk allemaal van toepassing op de waarde van de auto en de kosten die je betaalt voor de verzekering ervan. Wat je betaalt is ook afhankelijk van de waarde van de auto, je laat dit bepalen aan de hand van een taxatie.

Verschillen met andere autoverzekeringen

Omdat de oldtimer vooral een verzameling is en je deze niet dagelijks gebruikt, werkt een oldtimer laten verzekeren anders. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gekeken naar de leeftijd van de bestuurder. Ook worden er geen schadevrije jaren meegerekend. Je moet de auto ook minstens elke drie jaar opnieuw laten taxeren, omdat de waarde snel kan veranderen. Let goed op wat de voorwaarden en regels zijn bij verschillende verzekeraars, zodat jij de beste kiest voor jouw oldtimer or youngtimer.