Wat komt er allemaal kijken bij het importeren van een auto?

Wat komt er allemaal kijken bij het importeren van een auto?

Auto's kun je in Nederland kopen van verschillende partijen. Je kunt een auto kopen via een garage, een dealer of via een particulier. Je kunt auto's nieuw kopen, tweehands of via een online platform. Ook het leasen van een auto is een optie.

Je kunt voertuigen ook importeren vanuit andere landen. Een auto importeren kan een geweldige manier zijn om een voertuig goedkoop te krijgen, maar het is belangrijk om goed te weten waar je aan begint. In dit artikel lopen we je door het hele proces, van het vinden van een auto tot het verschepen ervan naar jouw deur, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Welke auto ga je importeren?

De eerste stap is het vinden van een auto die je wilt importeren. Je kunt auto's te koop vinden via (online) dealers, garages of particuliere verkopers. Denk goed na over wat voor auto je wilt kopen. Een ruime gezinsauto waarmee je op vakantie kunt gaan? Een sportieve, kleinere auto om van te genieten? Of iets tussen deze twee opties in? Een auto importeren is interessant als de kosten voor een bepaald merk of model hoger zijn in Nederland, of als een auto in Nederland niet verkrijgbaar is.

Hoeveel moet je betalen?

Zodra je een auto hebt gevonden, is het belangrijk om onderzoek te doen naar dit voertuig. Doe duur is de auto en voor welke prijs wil je deze kopen? Bekijk verschillende aanbiedingen en kies voor de meest goedkope optie. Naast de prijs voor het voertuig zelf, moet je natuurlijk ook nog rekening houden met overige kosten. De verzekering, belasting etc. De BPM berekenen kun je doen aan de hand van een online website.

Vervolgens kun je gaan kijken naar de kosten van het importeren van een auto zelf. Deze omvatten de aankoopprijs van de auto, verzendkosten en invoerrechten. Hoeveel je moet betalen voor het laten brengen van een auto, hangt natuurlijk af van de afstand en het vervoer zelf. De auto moet je vervolgens nog registeren in Nederland. Hiervoor moet je naar de RDW. De kosten voor het registreren van een voertuig bedragen ongeveer 50 euro.

Wil jij een auto laten importeren? Dan moet je van te voren goed nadenken over de voor- en nadelen. Bereken de kosten van te voren goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.