Waarop moet je letten bij het kiezen van een rijschool?

Waarop moet je letten bij het kiezen van een rijschool?

Het kiezen van de juiste rijschool is een belangrijke beslissing. Enerzijds wil je je veiligheid op de weg waarborgen en anderzijds wil je niet onnodig veel geld aan de rijlessen uitgeven. Bovendien kies je als het goed is maar één keer in je leven voor een rijschool, dus ervaring heb je niet. Met de tips die we je in dit artikel gaan geven gaan we je keuze een stukje makkelijker maken.

Vraag je netwerk om hulp

Vraag vrienden, familieleden of collega's naar hun ervaringen met rijscholen. Persoonlijke aanbevelingen kunnen waardevol zijn, omdat mensen die je kent niet snel een rijschool zullen aanbevelen die slecht is. Dat levert een immers gezichtsverlies op..

Doe online onderzoek naar klantervaringen

Zoek online naar recensies van verschillende rijscholen in jouw omgeving. Let op eventuele klachten of herhaalde negatieve opmerkingen. Laat je niet afschrikken door enkele negatieve reviews. Het gaat om het totaalplaatje, niet om een enkele klant die ontevreden is. Daar heeft ieder bedrijf namelijk last van. 

Waar het met name om gaat, is de onderbouwing achter de beoordeling. Kijk naar de verschillende argumenten waarom de rijschool goede en slechte reviews heeft gehad. Met name die argumentatie moet je voor jezelf afwegen of het voor jou relevant is. Op die manier kun je een betere keuze maken voor jezelf.

Bezoek de rijschool

Maak een afspraak om de rijschool te bezoeken die je op basis van je onderzoek hebt geselecteerd. Beperk het aantal tot maximaal drie rijscholen, om het overzicht te bewaren. Let op de staat van het lesmateriaal, de voertuigen en de algehele sfeer. 

Ziet het er allemaal verzorgd uit? Word je netjes te woord gestaan of tonen ze eigenlijk weinig interesse en willen ze je vooral zo snel mogelijk een lespakket verkopen? Een bezoek aan een rijschool kan al een hoop verduidelijking geven of een rijschool bij je past.

Vergelijk lespakketten en tarieven

Hoewel het bij rijscholen om kwaliteit boven kwantiteit moet gaan, is het wel degelijk interessant om de verschillende lespakket en tarieven van de verschillende rijscholen met elkaar te vergelijken. Informeer naar de lespakketten die worden aangeboden en vergelijk de tarieven. Let niet alleen op de prijs, maar ook op wat er inbegrepen is, zoals het praktijkexamen, theorielessen, enzovoorts.

Vraag naar de ervaring van de instructeurs

Informeer naar de ervaring en kwalificaties van de instructeurs. Het is belangrijk dat ze goed opgeleid zijn en over de juiste certificeringen beschikken. Natuurlijk is hier wettelijk het een en ander voor geregeld, maar toch raden we je aan om ook naar de ervaring te vragen van de instructeurs.  

Proefles boeken? Doen!

Veel rijscholen bieden een proefles aan voordat je je inschrijft voor een lespakket. Maak gebruik van deze mogelijkheid om te zien of je een goede klik hebt met de instructeur en of de lesmethode bij je past.

Automaat rijles volgen, is dat interessant?

Eén van de zaken om te overwegen als je een rijschool kiest, is om te overwegen of je automaatrijlessen wilt gaan volgen. Er worden steeds meer elektrische auto’s verkocht en elektrische auto’s zijn allemaal een automaat. 

Als je dus klaar wilt zijn voor het rijden van de toekomst, adviseren we je om te lessen in een automaat in plaats van in een schakelauto. Automaat rijles is dus zeker het overwegen waard.

Combineer autorijlessen met motorrijlessen

Lang niet iedere rijschool wil er aan meewerken, maar je kunt proberen om een deal te sluiten voor autorijlessen en motorrijlessen. Op die manier heeft de rijschool zekerheid over een leerling voor twee verschillende voertuigen en kun jij een stukje korting bedingen waardoor je financieel gezien beter uitkomt.