Hoe vaak moet je jouw auto een beurt laten geven?

Hoe vaak moet je jouw auto een beurt laten geven?

Maak je relatief veel kilometers met jouw auto? Of maak je juist nagenoeg geen kilometers met jouw auto? In beide gevallen is het belangrijk om met de juiste frequentie jouw auto na te laten kijken en een beurt te laten geven.

Waarom dit in beide situaties belangrijk is? Nou, als je auto continu stil staat, kunnen bepaalde onderdelen uit gaan drogen. Dit geldt onder meer voor rubbers en aanverwante materialen, waardoor deze objecten kapot kunnen raken. Als je juist veel kilometers met jouw auto maakt, kan de auto met slijtage te maken krijgen. Uiteraard geldt hierbij ook dat een auto het nodige verbruikt tijdens het maken van veel kilometers.

Maar, wat is nou precies het interval waarmee je jouw auto een beurt moet laten geven? Wij geven graag antwoord op die vraag, zodat jouw auto nooit meer te laat komt voor een onderhoudsbeurt.

Kleine beurt & grote beurt

Over het algemeen kan het volgende gesteld worden:

-     Een kleine beurt moet plaatsvinden om de 15.000 kilometer of in elk jaar

-     Een grote beurt moet plaatsvinden om de 30.000 kilometer of elk 2e jaar

Maak je in een jaar dus zo’n 40.000 kilometer? Dan weet je zeker dat je jaarlijks jouw auto één keer een grote onderhoudsbeurt moet laten geven. Rijd je slechts 10.000 kilometer met jouw auto? Dan is jouw auto elk jaar toe aan een kleine beurt.

Maar, let wel op: dit zijn pure gemiddeldes. Als je bijvoorbeeld een snelle/dure auto hebt, is de kans groot dat je al rond de 10.000 kilometer voor een kleine beurt moet gaan. Dit kan van merk tot merk verschillen en kan zelfs van model tot model verschillen.

Hou je dashboard in de gaten

Als je een relatief moderne auto hebt, heb je eigenlijk nergens omkijken naar. Zodra jouw auto een beurt nodig heeft, wordt dit direct in het dashboard weergegeven. Krijg je die melding te zien? Neem de melding dan direct serieus, aangezien die melding niet zomaar weergegeven wordt. Plan daarom direct een afspraak in bij het autobedrijf bij jou in de buurt.